Kaliská, Dukátová a obe lode slovenských deblistov postúpili do finále

01.06.2014 Celý región

Viedeň 1. júna (spravodajca TASR) - Európsky šampionát slalomárov na divokej vode vyvrcholil v nedeľu vo viedenskom kanáli zostávajúcimi dvoma individuálnymi a dvoma pretekmi tímov. V ženskom kajaku a debloch mali Slováci štvornásobné zastúpenie a aj veľkú šancu pridať k sobotňajším trom vzácnym kovom ďalšie.

Wasserarena privítala ráno slalomárov chladným počasím, no postupne sa vyjasnievalo a slalomári si užívali aj keď veterné, no slnečné počasie. V semifinále si čakaním na ortieľ dosť vytrpela dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská. V závere spomalila, nevyhla sa niektorým chybám, no súperky a aj niektoré favoritky dopadli horšie. Napokon z toho bolo piate postupové miesto do finále, dokonca lepšie, aké sprevádzalo siedmu v poradí, v semifinále dosť opatrnú Janu Dukátovú. Sklamanie zažili domáci Rakúšania, keď im zlyhala kandidátka na titul dvojnásobná majsterka sveta Kuhnleová. Za finálovou bránou zostala aj dvakrát zlatá na OH Češka Hilgertová.

Vo finále C2 Škantárovci aj Hochschornerovci

Aj obe lode slovenských deblistov si splnili základný cieľ s účasťou vo finále. Medzi 23 bránkami prepádlovali Ladislav a Peter Škantárovci trať s najrýchlejším časom pod 100 sekúnd, ku ktorému si však pripísali dve trestné sekundy. Pavol a Peter Hochschornerovci si síce taktiež ťukli do jednej z bránok, no hneď po dojazde vedeli, že finále ich už nemôže minúť. Aj v debloch nie všetkým vyšla semifinálová jazda, najviac smoly mali obhajcovia titulu Francúzi Peschier - Labarelle, ktorí skončili na 11. mieste a len jedno ich delilo od postupu. V desiatke finalistov chýbali aj české lode, keď v semifinále sa zaradili Karlovský - Jáně na 13. a a Kašpar - Šindler na 18. miesto.

Slováci v nedeľu na ME vo Viedni:

Výsledky semifinále
K1 ženy: 1. Fiona Pennieová (V. Brit.) 95,85 (2), 2. Melanie Pfeiferová (Nem.) 96,83 (0), 3. Bethan Lathamová (V. Brit.) 97,23 (0), ...5. Elena Kaliská 98,11 (2), 7. Jana Dukátová (obe SR) 98,77 (0)

C2: 1. Gauthier Klauss - Mathieu Peche (Fr.) 98,74 (0), 2. David Florence - Richard Hounslow (V. Brit.) 98,75 (0), 3. Michail Kuznecov - Dmitrij Larionov (Rus.) 98,88 (0), 4. Ladislav a Peter Škantárovci 99,58 (2), ... 8. Pavol a Peter Hochschornerovci (obe SR) 102,26 (2)
 

Vyberte región